Towarzystwo Samorządowe Koło Gminne w Grzegorzewie z terenu województwa wielkopolskiego przy współpracy z Bankiem Żywności w Koninie realizowało Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie wrzesień 2018 – czerwiec 2019.
1. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
2. Pomoc żywnościowa trafiła do 257 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa wielkopolskiego.
3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
o 12.273,25 ton żywności;
o 2190 paczek żywnościowych;
o —– posiłków;
4. W ramach Podprogramu 2018 dla 37 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 2 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
• Ekonomiczne – – spotkań dla – uczestników
• Żywieniowe – – spotkań dla – uczestników
• Kulinarne – 2 spotkania dla 27 uczestników
• Niemarnowanie żywności – – spotkań dla – uczestników