1. Towarzystwo Samorządowe w Koninie, Koło Gminne w Grzegorzewie z terenu województwa wielkopolskiego przy współpracy Bankiem Żywności w Koninie realizowało Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2019 – wrzesień 2020.
2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe);
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
3. Pomoc żywnościowa trafiła do 267 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa wielkopolskiego.
4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
5. W ramach Podprogramu 2019 dla 31 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 1 warsztat edukacyjny w ramach działań towarzyszących:
12.970,86 ton żywności;
2.116 paczek żywnościowych;
——- posiłków;
- edukacji finansowej – – spotkań dla – uczestników
- kulinarnych – 1 spotkanie dla 31 uczestników